Hoe werkt Biodanza

Biodanza werkt via de stimulering van liefde, positieve levenskracht en harmonie: “bring the light, instead of fighting darkness” (vertaling: “Breng het licht, in plaats van duisternis te bevechten”). De donkere kanten worden niet ontkend, maar de nadruk ligt op het werken in en naar het licht, het versterken van de gezonde kant. De gebruikte middelen hebben o.a. als overeenkomst dat ze direct werken op alle aspecten van de mens en daarbij de ratio omzeilen. De deelnemer wordt zich in de loop van het proces bewust van veranderingen in zichzelf.

 

Het doel van Biodanza

Mensen weer samenbrengen met hun innerlijke basis en mogelijkheden, met elkaar en met de wereld als geheel, mensen laten integreren met hun oorspronkelijke drijfveren en stelt het leven als zodanig centraal. Biodanza is een her opvoeding in de liefde.

 

Middelen die worden gebruikt bij Biodanza

Muziek, dans, zang en de groep. Deze middelen worden op een systematische manier ingezet om ‘vivencia’ te creëren.

 

Vivencia

Vivencia is afgeleid van het Latijnse Viventia, wat ervaring van het leven betekent. In het Nederlands vertaald “het geleefde”. Biodanza nodigt uit het hier-en-nu te beleven, ieder op z’n unieke wijze. Zo kan er integratie plaats vinden van de vijf lijnen van vivencia bij de deelnemers.

 

De vijf lijnen van Vivencia

Biodanza stimuleert de vijf lijnen van vivencia.

De lijn van vitaliteit is levenslust en vreugde. Een balans van actie en rust.
Afstemmen op je levensenergie in je eigen behoefte.

De lijn van seksualiteit is vreugde, plezier, voortplanting en genot kunnen ervaren via de zintuigen. In Biodanza wordt dit deel van het leven op zachte en speelse wijze (her)ontdekt. Seksualiteit begint bij het verlangen zoals genieten van dagelijkse genoegens, bijvoorbeeld: het proeven van voedsel, een warme douche of de zon op je huid voelen. Het vermogen tot intimiteit zal wezenlijk toenemen.

De lijn van creativiteit is o.a. een uiting en vernieuwing. Een mogelijkheid om te groeien en ontdekken in eigen levenssituaties. Verkennen en keuzes durven maken. Spontaan zijn en toegang ontdekken van een puur eigen geluk.

De lijn van affectiviteit is verbinding, contact, vriendschap en liefde.
Affectie is een natuurlijk vermogen van de mensheid om lief te hebben en genegenheid kunnen ervaren.

De lijn van transcendentie is een toegang van het openen naar ieders eigen kwaliteiten.
een weg naar Authenticiteit.

Deze vijf lijnen zijn kwaliteiten die bij ieder mens aanwezig zijn.

 

Voor meer info of aanmelden via Contact.

Biodanza Nederland Flashmob 2016 Utrecht The Netherlands

https://youtu.be/Fv6bdv4oAo8

 

https://www.youtube.com/watch?v=Fv6bdv4oAo8&t=3s

 

Rolando Toro Araneda

Biodanza is sinds de 60-er jaren ontwikkeld door de Chileense wetenschapper / kunstenaar / filosoof Rolando Torro Araneda (april 1924 tot † febr. 2010). Vanuit zijn intense ervaringen zowel met de gewelddadige en destructieve kanten van de mens (oorlogen / overheersing en marteling / vernietiging van de natuur) als de lieflijke en opbouwende kant van de mens (bewustzijnsbeweging, vrije liefde, ecologische gemeenschappen) wilde hij een weg vinden die terug zou voeren naar het paradijs. Hij ontdekte dat muziek en dans universele talen zijn die directe communicatie met het eigen innerlijk en met elkaars innerlijk mogelijk maken: een ander niveau van elkaar ontmoeten dan via woorden. Rolando experimenteerde met dans en muziek in een psychiatrische setting en ontdekte op die manier de basis methoden van Biodanza. Hij wilde echter geen nieuwe therapeutische methode ontwikkelen, maar een manier om mensen weer op een harmonische manier te integreren met hun oorsprong.

 

 

Rolandao Toro